Mina yogautbildningar:

MediYogainstruktör 2016

Yoga vid stress och utmattning 2018

MediYogalärare 2019

Diplomerad barnyogaledare 2019

Diplomerad tonårsyogaledare 2019

Seasonal yinyogalärare, 50 h, 2020


Om mig

Jag som driver Marias yogastund heter Maria Backholm. Jag är lärare i MediYoga, utbildad i yoga vid stress- och utmattning, diplomerad barn- och tonårsyogaledare  och utbildar mig för närvarande i Seasonal yinyoga. Yoga med mig kan du göra i Storvreta och Uppsala.


Efter att ha arbetat i 16 år som sjuksköterska har jag tagit en paus från sjuksköterskeyrket. Jag har bred erfarenhet från vården och har arbetat med bland annat kirurgi, hjärtsjukvård och primärvård. Jag är van att undervisa och informera men framför allt att lyssna och anpassa mötet och samtalet efter var varje individ befinner sig. Jag har alltid trivts med mötet med människan. Att hjälpa andra har hela tiden varit en drivkraft för mig. Nu har jag klivit in på en ny spännande stig i livet; att hjälpa andra men inom yoga istället! 

En av mina viktigaste erfarenheter från livet är då jag 2015 blev sjuk på grund av stress. Jag drabbades av utmattningssyndrom. Tidigt bestämde jag mig för att lära mig något av detta, jag var fast besluten att inte gå tillbaka till den tillvaro och det sätt att leva som jag levt. Jag ville vidare, hitta nya sätt att leva på som jag valde för att de passade mig. Jag valde att dra nytta av och känna tacksamhet för att jag brände ut mig eftersom det verkligen gjorde att jag fick upp ögonen för hur jag vill leva mitt liv. Jag kunde välja att leva annorlunda. Jag tror att med en hel del insikt har var och en kraften och förmågan att välja hur en ska leva sitt liv att skapa det de själva drömmer om.


Det var under min återhämtning som jag  helt fastnade för yoga! Dagligt utövande av yoga blev min räddning och en stor hjälp på min väg vidare i livet. Yogan hade dessutom positiva effekter på rygg- och höftsmärtor som jag dragits med i flera års tid. Tack vare yogan klarar min kropp idag av att göra sådant jag inte kunde göra för sju-åtta år sedan trots att jag fött tre barn sedan dess.

Eftersom jag så starkt upplever yogans positiva effekter både fysiskt och mentalt så känns det viktigt för mig att få in yoga i mitt arbete också. I mitt arbete som sjuksköterska mötte jag dagligen människor där stressen och ohälsan tagit över och orsakat olika typer av besvär. Det blev viktigt för mig att börja dela med mig av detta som jag brinner för och själv mår bra av, att få dela med mig av yogan till andra. Så hur skulle jag kunna kombinera mitt yrke som sjuksköterska med yoga? Valet blev enkelt, jag utbildade mig till instruktör i MediYoga. Jag har även hunnit utbilda mig till lärare i MediYoga, barn- och tonårsyogaledare och yoga vid tress- och utmattning.

Sedan flera år tillbaka praktiserar jag yoga dagligen. Jag strävar efter att väva in yoga och meditation i vardagen. Ibland en stunds uppmärksamhet på andetaget för att hitta närvaro, reducera stress och känna balans. Ibland blir yogastunden kort, ibland längre. Dagligt utövande av yoga är vad jag behöver för att må bra i både kropp och själ. Yogan hjälper mig att hålla kroppen smärtfri, må bra i sinnet och känna mig balanserad. Under min resa från att vara sjuk av stress till en ny tillvaro har jag vänt mig inåt, lärt känna sidor och delar av mig själv som jag inte riktigt låtit komma fram tidigare, jag känner att mitt liv har blivit rikare.

Vill du yoga med mig? Hör av dig!


Jag vill så gärna få dela yogan med dig!