Tonårsyoga - onlinekurs

Denna kurs i Tonårsyoga innehåller förinspelade sekvenser som ligger på Youtube. Du får tillgång till kursen och kan yoga hur ofta du vill. För att yogan ska vara lättillgänglig för dig och kanske kunna bli av ofta så är många av filmerna ganska korta (men även ett par lite längre sekvenser). Kursen är upplagd så att det lätt ska gå att kombinera ihop flera av sekvenserna för de stunder då du har möjlighet att yoga en längre stund.

Du får tillgång till totalt 11 filmer:

- Två olika informationsfilmer om tonårsyoga där du får veta allt du behöver inför att komma igång med yogan, men också lite om hur yogan påverkar och varför det är bra att yoga under tonåren.

- Två filmer med andningsövningar

- ”Solens hälsning”-En lite kortare flödande sekvens.

- En halvtimmes yogaklass där vi får med hela kroppen.

- En yogaklass med fokus på axlar, skuldror, bröstkorg.

- En kort sekvens då vi ”skakar loss” för att släppa på stress, spänningar och få fart på energin och flödet i kroppen.

- En film med ”Havening”- en teknik som fungerar lugnande och avslappnande.

- Två olika avslappningsfilmer- En muskulär avslappning och en guidad djupavslappning.

 
Sommarerbjudande tonårsyoga online 350 kronor (vid köp senast 20/8), ordinarie pris 475 kronor. Du kommer ha tillgång till yogan under hela din tonårstid och eventuellt längre.

Skicka ett mail till maria@mariasyogastund.se. Meddela vilken fakturaadress fakturan ska gå till samt till vilken mailadress kursen skall skickas. När fakturan är registerad kommer ett mail med länk till filmerna på Youtube.

Varför är det så bra att yoga under tonåren?

Vill du veta mer om varför det är så bra att yoga under tonåren? Titta gärna på min film på Youtube där jag  berättar mer om just varför. Den ligger tillgänglig  här:
https://youtu.be/4PMb7iLEKp0


Om tonårsyoga

Efter att ha hittat hem i yogan som vuxen har jag många gånger tänkt tanken: ”Tänk om jag hade upptäckt yoga redan som tonåring.” Jag förstår att det hade varit en hjälp för mig då jag växte upp.

Tonårstiden är ofta en ganska omvälvande tid med många känslor och tankar att ta hand om. När vi yogar kommer ofta olika känslor till ytan. Vi tränar oss i att tillåta det, acceptera de olika känslorna att få finnas. För känslor behöver få finnas, de behöver få ta plats. Även de lite jobbigare känslorna. När vi yogar kommer vi lättare i kontakt med oss själva, det blir lättare att känna vad som känns bra och är rätt för mig, och stå emot yttre påverkan och grupptryck.

Tonårsyogan är specifikt utformad för att vara en hjälp under tonårstiden. Yogan ger tonåringar en stund att var i nuet, helt utan prestation. Ju mer vi övar det på yogamattan, desto lättare blir det att hitta dit även utanför yogamattan.

Vi medvetandegör andetaget, tränar oss att känna in hur vi andas medvetet och uppmärksammar vad som händer i oss när vi gör det. Andningsövningarna, de fysiska sekvenserna och avslappningen i yogan förbättrar bland annat vår förmåga att hantera stress, öka koncentrationen och förbättrar sömnen.

I tonårsyogan fokuserar vi mycket på att känna efter vad som känns bra, att hitta in i yogan på ett sätt som känns skönt för just mig. Det finns aldrig några krav och måsten.  Något som jag genom yogan hoppas kunna hjälpa ungdomar att hitta in till är att ”Jag är bra. Precis som den jag är.” En massa självkärlek, alltså!


Om barnyoga

Jag tycker det är viktigt att alla barn får känna att de är bra precis som de är, att de duger. Att de behövs. I yogan får barnen vara sig själva helt utan krav och prestation.  Genom yogan tränar de sig i att känna in sin egen kropp. De lär sig lyssna inåt, på sig själva och sina behov.

I samhället idag matas vi med intryck hela tiden. Jag tror det är oerhört viktigt att under sin uppväxt få ganska frekventa pauser från yttre intryck för att lättare kunna lära känna sig själv och att växa upp och göra val som är rätt för en själv. Att pausa intryck utifrån är också viktigt för att vi ska få den så viktiga återhämtningen som vi alla behöver. Genom yogan får vi det, en blir mer grundad och hittar lättare kontakt med våra känslor.

I barnyogan yogar vi i form av en yogasaga. Vi uppmärksammar det så viktiga andetaget igenom hela passet. Vi rör oss i olika positioner och avslutar med en skön stunds vila. Yogan utgår alltid från att göra det som känns bra för dig. Om något inte känns bra, så anpassa så det blir bra för dig.

Regelbundet yogautövande påverkar bland annat koncentrationsförmågan, reducerar stress och kan förbättra sömnen.


Ibland avslutar vi yogan med att sitta och rita det vi upplevt i yogasagan.


Barn- och tonårsyoga

Kontakta mig gärna om du är intresserad av barn-eller tonårsyoga, maria@mariasyogastund.se

 Önskar du att jag kommer till förskola, skola, fritidsklubb eller till privat grupp för att leda barn- eller tonårsyoga så hör av dig!

Barn-och tonårsyoga som komplement till annan träning

Kanske är du ledare för eller utöver själv någon form av lagidrott eller annan sorts idrott. Visste du att yoga kan vara ett utmärkt komplement till den vanliga träningen?


När vi yogar tränar vi oss i att vara närvarande och fokuserade i nuet och i den egna kroppen. De andningsövningar, fysiska sekvenser och avslappningsövningar vi gör hjälper till att förbättra vår förmåga att hantera stress, öka koncentrationen och hålla kroppen stark och smidig. Vi lär oss kroppskännedom och acceptans. Vi uppmärksammar det så viktiga andetaget som ju är med i allt vi gör. En bra andning påverkar hur vi mår och allt vi gör.


Är du nyfiken på att införa yoga som komplement till era ordinarie träningar? Yogan kan anpassas till era behov.  Hör av dig!