Livet som helhet - God Jul

Ett annorlunda år närmar sig sitt slut. Jag satt och tittade på Lucia på tv i söndags och blev djupt berörd. Visste först inte riktigt vad jag kände. En tid av ljus och glädje kantad av allvarets mörker och det blev så starkt i mig när jag såg Luciatåget stå utomhus med coronasäkra avstånd mellan varandra. Luciafirandet så vackert som alltid men känslan i mig samtidigt tyngd av allvar. Vi alla anpassar oss till coronan. För att vi måste. För att vi vill. Vi vill må bra. Vi vill vända det här. Vi vill överleva coronan. Vi vill att livet ska vara lite mer som vanligt, åtminstone på vissa sätt. Vi vill försöka skapa ett gott liv trots coronan så vi anpassar oss till de förutsättningar som är. Och det är fint. Vi kan om vi måste. Kanske har det också blivit tydligt för var och en av oss vad vi behöver lära oss av coronan. För om vi nu ska hitta något bra med det här viruset så kan vi väl försöka se att det faktiskt finns saker vi kan lära oss av det vi varit med om.

 

De senaste veckorna har för mig varit lite stressigare och kämpigare än vad jag önskat. Jag har prioriterat i livet men upplever att det inte räckt riktigt i alla fall. När det blir så försöker jag ta en stund i taget. Jag försöker att se de stunder som är bra, och lära mig av de som kanske inte riktigt är som jag önskar. December brukar av olika orsaker alltid vara lite på gränsen till för mycket för mig. Trots att vi försöker hålla det enkelt och kravlöst så tenderar tiden ändå inte att riktigt räcka till. I år tänkte jag att nu blir det kanske en lugnare December, men livet ville annat. Ibland är det på något sätt bara att flyta med och inse att det blir bättre. Men jag brukar ändå vilja göra det jag kan för att må bra, för att min familj ska må bra.


Något av det viktigaste för mig är att ta hand om mig själv, det är en sak jag verkligen tagit till mig mig efter min utmattning. Att ge mig själv tid att ladda mina egna batterier. Lite som att sätta på syrgasmasken på sig själv först innan man hjälper någon annan. Det är inte alltid så lätt att som förälder förstå hur viktigt det faktiskt är att prioritera sig själv. Barnen hamnar först, deras välmående är viktigast. Vi vill finnas för dem, jämnt. Och så ska det ju vara. Men vad jag tack och lov lärt mig är att jag MÅSTE se till att ge mig själv tid för återhämtning, att fylla på mina egna resurser, tillgodose mina egna behov däremellan för att kunna och orka vara en bra förälder. Då får annat, lite mer oviktiga saker stå åt sidan.

 

Det här blir några av mina prioriteringar närmsta veckorna, över jullovet.

1.       Stillhet. Jag behöver stillheten. Jag behöver tid för mig själv. Tid när det är tyst, stilla, när inga krav, måsten, göranden tar över livet. När jag får bara vara.

2.       Meditation. Meditationen kirtan kriya är en meditation som brukar vara väldigt hjälpsam för mig, så den kommer jag försöka börja mina morgnar med närmsta veckorna.

3.       Paus från sociala medier. Något jag har upptäckt är oerhört viktigt för mig är att ta längre uppehåll från sociala medier ibland. Oavsett om jag vill det eller ej så påverkas jag av det som visas, skrivs, sägs där. Jag mår bra av att stänga av det flödet. Då blir jag mer i kontakt med mig själv, mer närvarande och har lättare till att njuta av nuet.

4.       Ut i naturen. Naturen läker, ger energi, sänker vår stress. Jag villhöver ut. Men på riktigt, Var är solen???  Jo, den finns ju där bakom molnen som tycks ligga som ett tjockt fluffigt grått täcke över Sverige just nu. I vår familj har vi önskat snö, så jag är optimist och håller tummarna för ett snöigt och soligt jullov med massa snölek, snöbus och full fart i backen.

Och visst är det lite intressant  ändå att titta på listan och se att det ofta är mindre som behövs. I alla fall för mig, men jag tror kanske att fler kan känna igen sig i det. Skala av, ta bort, lugna ner. För nog är det så, att vi egentligen mår rätt bra av att ta bort det som snurrar som mest runtomkring oss, gå back to basics, in till kärnan, in till det enkla och ganska basala.

Jag önskar var och en av dig som läser en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År! Ta hand om dig. Fyll på med sådant i ditt liv som du mår bra ända in i hjärtat av!

 

Kram