Sensing Yoga 

Sensing Yoga är en mjuk, lugn och skonsam yogaform. Sensing Yoga utgår till stor del från hur små barn rör sig, hur djur och naturfolk rör sig. Det handlar om naturliga rörelser som finns med oss i våra kroppar redan när vi föds, men genom livet lär vi om och glömmer ofta bort det mest naturliga och självklara. Sensing Yoga är alltid på din kropps villkor och det läggs också stort fokus på det i varje klass. Att vända sin uppmärksamhet inåt och uppleva inifrån och ut, att hela tiden utföra yogan på det sätt som upplevs rätt i din kropp.

 

I Sensing Yoga finns inga krav på prestation, eller att yogan ska se ut på ett visst sätt. Du praktiserar yogan utifrån där du befinner dig just nu, i livet, för dagen, i stunden. Eftersom vi alltid möter yogan där vi befinner oss just nu passar yogaformen bra även om du aldrig yogat tidigare.

 

Vi arbetar med bindväven i kroppen. Genom stillasittande, trauman, inaktivitet blir vi stela i olika delar av kroppen och det gör att bindväven blir stel, torr och orörlig. Genom mjuka rörelser börjar vi återfå full funktion i vår bindväv och i vår kropp. Bindväven återfuktas, blir mjuk och följsam och kroppen börjar sakta och säkert återfå sitt naturliga rörelsemönster. Genom rörelserna får vi igång flödet i kroppen, vi kommer åt låsningar, spänningar och blockeringar och kommer sakta och säkert närmare full funktion i kroppen. Genom Sensing Yogan påverkas också vår vagusnerv som är viktig i självregleringen och i att kunna hantera stress och trauman bättre.

 

Yogan innehåller både mjuka flödande rörelser och mer terapeutiska rörelser som mer direkt går in på specifika delar av kroppen. När vi återtar det mer naturliga rörelsemönstret genom yogan hjälper det oss till exempel att komma tillbaka snabbare efter eventuella skador. Det hjälper till att rätta till obalanser i kroppen som uppkommit efter mycket stillasittande, monotona rörelser eller annat vi varit med om.

 

Vanligt är att uppleva ett ökat lugn och ökad harmoni i både kropp och sinne efter Sensing Yoga.

Upplev Sensing Yoga

Här ligger en kort introduktionsfilm om Sensing Yoga.
https://youtu.be/zFBInKIT2dw

Här ligger en klass i Sensing Yoga på ca 1 timme som du gärna får prova. Är du helt ny på Sensing Yoga rekommenderar jag att du först tar del av introduktionsfilmen ovan.
https://youtu.be/sDs1hw5gYe0

Ord från deltagare:

"Sensing yogan hos Maria utgår ifrån mjuka, små rörelser som ger stor effekt. Maria guidar en på ett mycket fint sätt genom övningarna.

Den tillåtande atmosfären gör att det inte känns konstigt med vissa rörelser eller gäspningar.

Jag skulle önska att fler människor kunde lära känna yinyoga och Sensing Yoga så som den guidas av Maria.

Den bidrar till att kunna känna tacksamhet inför livet med alla våra olika förutsättningar."


MediYoga

Kärnan i MediYoga är att skapa balans i kroppen: fysiskt, emotionellt och mentalt. MediYoga stillar sinnet, ökar kroppsmedvetenheten och balanserar kroppens nerv- och hormonsystem. MediYogan bidrar till ökad rörlighet, flexibilitet och styrka. Det är en yogaform med fokus på hela människan, både på det fysiologiska och på människan som energivarelse.

 

Att utöva MediYoga hjälper till att reducera stress och stressrelaterade problem. MediYogans positivia effekter har visats genom studier vid en rad olika sjukdomstillstånd. Några av de tillstånd där MediYoga visat goda resultat är vid stress och utmattning, efter hjärtinfarkt, ospecifika ryggbesvär, ångest, sömnbesvär, huvudvärk. MediYoga används idag på många sjukhus och andra vårdinrättningar i Sverige.

 

I MediYoga har yogapassen en tydlig struktur och uppbyggnad. De delar som ingår i övningarna i passen är andning, fysiska positioner, fysiska rörelser, ögonposition och ljud (mantran). Grunden och den röda tråden i träningen är andningen som är den del som tydligast knyter ihop de mentala och fysiska aspekterna. Passen avslutas med avslappning och meditation.

 

Övningarna utförs med utgångspunkt utifrån individens förmåga och kapacitet. Alla kan därför utifrån sina egna förutsättningar delta i utövandet av MediYoga även om du aldrig yogat tidigare. Yogan utförs antingen sittande/liggande på yogamatta eller på stol.


Mer om MediYoga

Vill du läsa mer om MediYoga hittar du information på MediYogas hemsida. Där hittar du bland annat resultat från studier och mer djupgående information om MediYoga
http://mediyoga.se

Seasonal Yinyoga

Seasonal yinyoga är en lugn, meditativ form av yoga där vi vilar in i positionerna och tar stöd av olika tillbehör (filtar, kuddar, bolster) för att stötta upp kroppen och på så vis kunna nå en djup avslappning. Vi sitter eller ligger en längre tid i varje position, vanligtvis 2-5 minuter, och kommer på så vis in i en stretch där vi kan släppa på djupt liggande stress och spänningar, öka flexibiliteten och rörligheten.

I yinyoga ligger fokus på kroppens bindväv. Bindväven finns överallt i kroppen, våra celler är sammanlänkade av bindväv. Senor och ligament utgörs av bindväv och bindväv omger bland annat våra muskler. En stor del av yinyogan handlar om att öppna upp runt höfter och nedre delen av ryggen där vi ofta bär på mycket fysisk och emotionell spänning. Genom att vila länge i positionerna får sinnet tillfälle att stilla sig, vi uppnår avslappning och ger kroppen möjlighet att släppa taget om både fysiska spänningar och känslor. När vi släpper på spänningar i bindväven ökar också flödet av energi i kroppen, stagnerad energi börjar röra på sig. Vi vill ha ett fritt flöde av energi, av livskraft eller Chi eller Prana som det kallas enligt olika yogatraditioner.

 

Seasonal yinyoga innebär att yogan anpassas efter årstiderna. Våra behov skiftar under de olika årstiderna. Seasonal yinyoga är utformad för att stötta upp både den fysiska kroppen och sinnet under respektive årstid och skapa harmoni.

 

Yinyoga passar alla, inga förkunskaper behövs. Eftersom vi använder oss av tillbehör så kan du alltid stötta upp kroppen precis så mycket som just du behöver. Det finns också alltid alternativ/varianter att göra.

 

Yin kännetecknar det lugna, stillsamma i våra liv och yang det aktiva mer fartfyllda. Ofta har vi mycket yang, det vill säga fart, stress och aktivitet i våra liv. Men vi alla behöver balansen mellan yin och yang för att må bra, en balans mellan vila, återhämtning och aktivitet. I yinyogan har du en utmärkt möjlighet att skapa utrymme för den så viktiga återhämtningen för både kropp och sinne.

 

Ord från deltagare:

"Seasonal Yin yogan är en välgörande, rofylld yogaform med återhämtning för kropp och sinnet. Kroppen får möjlighet  att slappna av, men den sätter också igång mentala processer. Man lär sig att lyssna inåt sin kropp och det finns inget rätt eller fel. Yin Yogan är inkluderande och tillåtande. Det handlar inte om prestation, utan alla kan utföra övningarna; de anpassas till förutsättningar som kroppen har."

Yoga Nidra

Yoga Nidra översätts vanligen till ”yogisk sömn”, ett tillstånd när kroppen sover men sinnet är vaket.  När du gör Yoga Nidra är det bra om du kan lägga dig tillrätta och göra det bekvämt för dig så att din kropp kan ligga helt avslappnad och stilla.

Yoga Nidra är en djupgående och kraftfull teknik som verkar på många olika plan, både sinnet, den fysiska kroppen, andligt, emotionellt, energimässigt i kroppen. Yoga Nidra är djupt återhämtande i sig men kan också användas som en hjälp i att förbättra sömnen, till exempel genom att göra Yoga Nidra i sängen precis innan du ska somna.

En viktig del i Yoga Nidra är det som kallas ”Sankalpa”. Mycket förenklat beskrivet handlar det om att sätta en intention eller riktning i livet. Det blir som att så ett litet frö i det undermedvetna och är tänkt att hjälpa till att nå i den riktning du önskar.

Yoga Nidra kan hjälpa till att släppa på både fysiska, mentala och emotionella spänningar och bidra till att skapa balans och harmoni i kroppen, tankarna och energin inom oss. Den kan också hjälpa till att rensa ur gamla minnen för att låta dem läka och integrera.

Ibland avslutas yogaklasserna med Yoga Nidra, men tekniken kan med fördel göras bara som den är utan föregående yoga.