Livet som helhet - Vad ger dig livskvalitet?

Livet som helhet - Vad ger dig livskvalitet?

Vad är det egentligen som ger livskvalitet och hur skapar vi själva livskvalitet genom alla de små och stora val vi gör i livet?

Ja, det är ingen lätt fråga med ett enkelt svar. Eller är det det?

När jag träffade en beteendevetare när jag var sjukskriven för utmattning för ett antal år sedan fick jag i uppgift att lista sådant jag mår bra av för att börja få in mer av det i livet. Jag blev rätt ställd. Va, vaddå, skulle jag göra mer av det? Och vad VAR det ens?

Idag vet jag bättre. Jag har lärt mig vad jag mår bra av och jag ser till att få in mycket av det i livet, så ofta och så mycket det går, för jag vet att det bidrar till att skapa hälsa och välbefinnande. Det bidrar till att höja min känsla av livskvalitet. Det minskar stressen i kropp och sinne.

Jag har landat rätt mycket i ”less is more”. Det är ofta det enkla, självklara som skapar livskvalitet för mig. Att få vara tillsammans med familjen och vänner. Att få vara frisk. Att tillbringa tid i naturen, i skogen, vid havet. Njuta av en näve nyplockade blåbär. Att se och förundras över naturens skönhet. Som idag att vid promenaden med barnen till skolan gå och mysprata och blicka upp och se denna magiska soluppgång, färgerna, molnen, wow! Att vara närvarande här och nu och njuta av det lilla.

Jag har identifierat vad som inte ger mig livskvalitet, vad som påverkar mig negativt och försöker steg för steg skala av, rensa bort, välja bort för att välja rätt. Välja det som är bra för mig och för min familj. Jag gör mig av med prylar, inre krav. Jag tränar mig i att inte luras av normer hur saker och ting ”borde” vara, att inte alltför mycket påverkas av det yttre, utan försöker leva på ett sätt där jag gör det okej att välja det som just jag mår bra av. Det önskar jag att flera gör. Det finns så mycket runtomkring oss som vi påverkas av. Normer i samhället om hur mycket vi förväntas arbeta, hur vi ska se ut, att vi ska konsumera med mera, så det är så himla viktigt att hitta in till sitt eget rätt. Vad är rätt för mig? Vilka val är de rätta i mitt liv för att skapa det liv jag mår bra av? Ett liv som skänker mig glädje och livskvalitet.

Hela livet behöver vi göra val. I det stora och i det lilla. Alla dessa små val påverkar livet, på ett eller annat sätt. Ibland hamnar vi också i situationer då vi kanske upplever att vi inte har något val. Sådana situationer kan upplevas väldigt stressande. Men där, då, även när vi upplever att vi inte har något val så har vi faktiskt det. Vi kan välja förhållningssätt till det som sker. Vi har alltid ett val hur vi förhåller oss till det vi stöter på i livet. Den insikten är rätt så kraftfull tycker jag. Det tog ett tag innan den verkligen landade i mig.

Har du hittat in till dina må-bra-saker i livet? Det som ger dig livskvalitet? Hur kan du få in mer av det som skapar sann glädje, lycka och harmoni i ditt liv?