Skogsbad och skogsyoga

 

I skogen tar vi del av naturens läkande kraft och energi. Stunden handlar mycket om att vara fullt närvarande och använda alla våra sinnen. Genom närvaro upplever vi hur naturen och hur vistelse i naturen påverkar oss. Att vara ute i naturen skapar ofta lugn, hjälper fysiska och mentala spänningar att rinna av oss och ger energi. Naturen med dess lungande energi hjälper ofta till att skapa klarhet, sortera ut vad om är viktigt och vad vi vill fokusera på i livet.

 

Det finns mycket forskning gjord på hur vi människor påverkas av att vistas i naturen. Egentligen är det kanske ganska självklart? Vi människor är också djur, vi är en del av naturen, vi är skapta för att bo och vara i naturen. Forskning visar bland annat hur vistelse i naturliga miljöer minskar stress, ökar förmågan till återhämtning. Sök gärna själv efter forskning om du är intresserad av att läsa mer.

 

Jag tänker att bästa sättet att ta del av naturens alla underbara effekter är att kliva i skorna och ta sig ut. Eller tvärtom, att kliva ur skorna och ställa sig barfota i gräset eller mossan Att uppleva. Andas. Dofta. Lyssna. Kanske sluta ögonen för en stund och ta in naturens alla ljud. Känna. Tillåta sig att landa i naturen och uppleva vad som sker. Bara vara.

 

Följ gärna med på ett skogsbad eller skogsyoga och upplev vad som sker i dig i mötet med naturen.


Några saker att tänka på för dig som deltar i skogsbad eller skogsyoga:

Klä dig varmt! Vi är mycket stilla. Det kan ingå en del lite mer aktiva övningar också, men i huvudsak är det en stund med mycket stillhet, så låt inte kyla påverka din upplevelse.

Du behöver kunna röra dig i skog och mark obehindrat.

Ta med dig sittunderlag eller liknande att sitta på som håller kylan och fukt från marken borta.

Eftersom jag är mån om att detta ska vara din stund så får eventuella husdjur stanna hemma.

Allemansrätten tillåter att vi vistas i skog och mark. Fantastiskt att vi har den som ger oss möjligheten. Kortfattat kan allemansrätten sammanfattas ”Inte störa, inte förstöra” så det tar vi såklart med oss när vi går ut.
Jag hoppas du får en givande stund!